Mig, Far og Mette i kolonihaven
|
|
En dag skulle vi så besøge nogle af Fars venner. Deres datter hentede Mette og mig som aftalt uden for Duevejens Skole. - Far skulle komme derud, når han var færdig med sin undervisning på Zahles seminarium Mette og jeg havde aldrig besøgt de venlige mennesker før, men der var rart at være. Huset var hyggeligt og lå ude i skoven. Georginerne blomstrede i haven, og blommerne var modne. Vi spillede bold på plænen og ventede på at Far skulle komme.
Så ringede telefonen.
Hvad der derefter skete, har jeg kun spredte erindringer om.
På et tidspunkt var vi hos Augusta Unmack og hendes søstre. Mor og Augusta var studiekammerater, og de tre søstre kom jævnlig hos os.
Vi havde før været på besøg i deres lejlighed. Denne aften fik vi lov til det hele, klimpre på klaveret og lege med de fine kinesiske kopper og med ægget, der kunne lukkes op og så rummede mindre æg, og allerinderst en lille kylling. Men alting var sært. De voksne talte lavmælt sammen, og svarede ikke ordentligt på vores spørgsmål. Somme tider så de så mærkeligt på os, og mumlede indbyrdes. Til sidst blev det klart, at vi og Thordis, den yngste søster, skulle rejse med nattoget til Bedstemor og Bedstefar. Hvad der egentlig var på færde, forstod vi ikke
Næste morgen var vi så i Ry og gik op ad gaden til Doktorgården. Og det varede igen et godt stykke tid, før verden faldt i lave omkring os.
Alt var atter forandret. Far var død, en pludselig sygdom fik vi at vide. Han blev begravet ved siden af Mor på kirkegården i Ry, men hans begravelse var vi slet ikke med til.
Vi skulle nu alle tre forblive hos Bedstemor og Bedstefar. De havde plads nok og pigehjælp. Og al den uro og forstyrrelse vi bragte med os, blev sikkert en hjælp for dem. For deres sorg var jo også stor, det forstår jeg nu, om end anderledes end vores. De gav os et godt hjem og al den støtte vi fik brug for, efterhånden som vi voksede til.
En dag sad jeg på trappen, den herlige trappe i den store entre, hvor man kunne klatre udvendig og på trinene indrette dukkeboliger i flere etager. Ovenover på væggen havde Bedstefar stolt ladet male navnene på børn og børnebørn. Der sad jeg nu i mine egne triste tanker, da Bedstemor kom med et lyseblåt linieret kladdehefte. “Du skulle prøve at skrive ned, hvad du kan huske om din Mor og Far,” sagde hun. - Hun havde selv mistet sin mor, da hun var 7-8 år gammel. Hendes far giftede sig igen et par år senere, men alt det vidste jeg intet om den gang. - Nu sagde jeg ja tak til hæftet, men havde nok slet ikke lyst til at tænke på den tilværelse, der ikke var mere.
Hæftet forblev i hvert fald tomt. Og det er faktisk først nu, jeg for alvor forsøger at huske og at skrive lidt af, hvad jeg erindrer fra disse første år.
Bedstemor
Ganske bortset fra sorgen over at vores mor, hendes datter, og også vores far var døde, må det have været hårdt for Bedstemor at få sin hverdag i den grad omkalfatret. To piger på 6 og 9 år, samt et spædbarn, har nødvendigvis forandret navnlig hendes hverdag. Hun var på det tidspunkt i halvtredserne. Bedstefar passede sit sanatorium og sin praksis som sædvanlig. Af og til fik vi lov at komme med ham på sygebesøg i Forden, og selvfølgelig var vi der ved bordet og på anden vis, men hans hverdag var stort set den samme.
Anderledes for Bedstemor. Der skulle blandt andet tænkes på os hvad maden angik. Den gang fik man formad i alle hjem, og jeg kan se Bedstemor hælde rom i den hvide sagosuppe i terrinen, NB når Mette og jeg havde fået øst op. Der har nok også været retter, vi ikke var vant til hjemmefra, så vi var “kræsne”. Der var to piger i huset, og også dem gav vi ekstra arbejde.
Bedstemor ville gerne have, at vi var ens i tøjet. Når vi fik syet nyt, blev der syet tre “ens” kjoler. Enten Else eller jeg kom til at se mærkelig ud. Som den ældste havde jeg den fordel, at jeg voksede fra mine kjoler, mens Else risikerede at gå i “det samme” i mangfoldige år, for når Bedstemor sørgede for tøj, så var det gode materialer. Værst var det med tre brune vinterfrakker, som Else måtte slide på i mange år.
Bedstemor var en dygtig husmor. På døren i spisekammeret hang en liste til pigerne over arbejdet i huset, fordelt over ugedagene. Og jeg husker at Jørgen morede sig lidt over sin unge kone, der omhyggeligt skiftede vores få håndklæder og viskestykker hver lørdag.
Med til billedet af Bedstemor hører også, hvad hun kunne finde på af løjer. En nytårsaften ved sengetid blev både Mette og jeg ret hysteriske, da der nede i fodenden af vore gode senge lå “noget” klamt, der snoede sig op om benene på os. Bedstemor og pigen morede sig, Det viste sig, at “den uhyggelige slange” blot var et par meter pølsetarm, som pigen havde hentet hos slagteren, og derefter pustet op.
Bedstemor havde nok også sine vanskeligheder med at få penge fra Bedstefar. Vi manglede aldrig noget, men Bedstefar kunne knurre lidt over beløbets størrelse, når butiksbogen en gang om måneden skulle betales. Det har nok været svært at få ham til at forstå, at vi voksede og sled både tøj og fodtøj. Jeg husker, hvor brændende jeg i 4. mellem ønskede mig en marineblå blazer ligesom mine klassekammerater. Det ønske blev aldrig opfyldt. Og det husker jeg, mens jeg sikkert har glemt mange tåbelige ting jeg fik lov at få. Og jeg har heller ikke husket på det, når vores egne børn havde brændende ønsker om at være ligesom alle de andre.
Igen tilpassede jeg mig den nye hverdag med ny skole og nye kammerater. Det var sværere at være “Københavner”, nu hvor jeg vidste, jeg skulle blive i Ry. Jeg var nem at drille, og hvordan kunne jeg vide, at en “sokker-nøj” var et bolche. Ettagfat hed noget andet i Ry, og det gjorde mange andre lege også. Jeg var i forvejen klodset både til at spille bold og sjippe. Helst ville jeg bare have lov at sidde derhjemme i Doktorgården med en bog.
Fornemmelsen af at være “udenfor” opleves stærkt, mens man er barn. Ja, den kan da også dukke op nu, da jeg er gammel. Men nu har jeg lært - hos forfatterinden Edith Rode - at når man føler sig udenfor, så er det, fordi man er for selvoptaget. Så er det bare med at gå i gang med et eller andet, og jeg opdager paradoksalt nok, at dette “andet” sagtens kan være at skrive om det jeg erindrer fra gamle dage.
Men videre. Vi fejrede Elses første fødselsdag, og jeg blev 10 år.
Og vi havde vores første jul i Doktorgården. Anderledes, fordi vi var med Bedstefar på Sanatoriet til patienternes juletræ, mens alle andre var i kirke, men alligevel den samme som alle andre juleaftner. Den samme julepynt og de samme salmer, risengrød og ribbenssteg og hjemmelavet medisterpølse. Selvfølgelig var vi med til at bage brune kager og lave marcipan og andet juleknas. Men Bedstemor ville ikke have højtiden ødelagt af plagen om den slags eller skænderier, så vi fik den jul og alle senere hver en julemønstret paptallerken med nøjagtig ens aftalte godter, og en hel appelsin hver, mens der var ubegrænset adgang til pebernødderne.
Og tiden gik. Doktorgården var nu “hjemme”. Og vi tre var Doktorens piger, der som byens andre børn deltog i hvad der nu foregik i Ry.
Da det blev forår skulle de lokale dilettanter opføre “Aprilsnarrene”. Og det år medvirkede blandt andre Mette og jeg. I vore sort-hvide musselins-kjoler med de hvide mamelukben, der hang forneden, illuderede vi såmænd meget godt skolepiger fra 1850, når vi sang sammen med de andre børn og sagde vores eneste replik: “Kage, fru Bittermandel.”
Jeg gik kun i skole i Ry et par år. Så begyndte jeg i 2. mellem på Th.Langs Skole i Silkeborg. Og jeg slap af med de fletninger, som Bedstemor havde bestemt jeg skulle have, og som jeg ikke kunne styre.
Jeg blev konfirmeret i Silkeborg sammen med mine klassekammerater. Jeg havde en færdigsyet hvid kjole på, der havde kostet 19.85, for den skulle jo kun bruges den ene dag, det måtte jeg give Bedstemor ret i. Min andendags-kjole var derimod fin, en mørkeblå spencer med en ternet taftbluse til. Selve festen husker jeg intet om, men derimod gaverne. Et fint armbåndsur, en lille læderkuffert, som endte sine dage i en affaldskurv i Søndre Strømfjord, og en halskæde af hvide koraller, som jeg har endnu. Bøger fik jeg heldigvis også, Gøsta Berlings Saga blandt andet.
Mange år senere - da jeg fik brug for det - kom jeg pludselig i tanke om noget, som Pastor Thuesen havde sagt den dag i kirken: “Husk på, at det modsatte af glæde, det er ikke sorg. Man kan godt være meget bedrøvet og alligevel på en måde glad. Det modsatte af glæde, det er synd. Man kan ikke være glad, når man er i færd med noget, man ved er forkert.” Disse ord har jeg tænkt på mange gange.
Ikke længe efter min konfirmation overtog Onkel Karsten Doktorgården og det meste af Bedstefars praksis, og vi flyttede til Hvidehus. Der fik alle tre eget værelse, og jeg nød at kunne læse længe om aftenen, Jalnabøger og andre spændende og romantiske romaner.
Men det hævnede sig om morgenen. Når Elly kaldte klokken halvseks, havde jeg ikke megen lyst til at vågne. Det var buldermørkt, så det var slet ikke sjovt at stå op, spise havregrød, snøre støvler og tage overtøj på, håbe på at de rigtige bøger lå i tasken og halvautomatisk gå ned ad gaden - trafikken behøvede jeg ikke at bekymre mig om den gang - Og Elly sørgede for at jeg kom ud ad døren i tide. Toget gik kl. 6 fra Ry, og der kom flere skoleelever med på hver station. Der kom også nogen med Bryrupbanen. Vi “togbørn” samledes i et opvarmet klasseværelse, hvor vi så kunne lave lektier og hvad vi ellers kunne finde på. Var der en der havde penge, vankede der billige “kager fra igår” hos bageren. - Togbørn havde også lov at gå 5 minutter før det ringede ud kl. 2. Så kunne vi lige nå toget, og måske i en fart købe et stykke chokolade hos Slikmutter.
Når jeg nåede hjem til Hvidehus, stod min portion af middagsmaden i komfurovnen, hvor den holdt sig varm. Det var ikke alle retter, der var lige spændende efter den behandling, men i Ry havde man altid spist til middag kl. 12, og så aftensmad med smørrebrød og te kl. 6 om aftenen.
|